No renunciis a la creativitat

  19 gener 2016 | Blog | Comentaris: 0
Child playing at home

¿Què és la creativitat? Molta gent relaciona aquest concepte amb un impossible: una cosa amb la qual es neix o no es neix; una cosa de nens a la que cal renunciar quan et fas gran.

Creativitat és la capacitat de generar noves idees, noves associacions entre dos conceptes, noves solucions originals als problemes que ens planteja la vida. La creativitat no és un luxe, és un dret, i a Mediàtic ens agrada defensar aquest dret. Tothom pot ser creatiu, o practicar la creativitat si s’ho planteja.

¿Quin és el problema? Vivim i creixem en un món on l’error és estigmatitzat: sí es sí, i no és no. El gris és difícil de trobar, i en canvi, hi ha molt blanc i molt negre.

Quan som petits, el nostre cervell és 100% creatiu: conservem la capacitat de pensament divergent, i la innovació és part del nostre dia a dia. Però l’estigmatització de l’error ens obliga a entendre que equivocar-se és dolent, i a tenir por a fer-ho. Amb això, no només perdem les ganes d’opinar, de conèixer, de preguntar, sinó que perdem també el que ens fa únics, diferents, i originals: el pensament creatiu.

Què valora doncs la societat? no és tant l’apreciació del coneixement en sí mateix, sinó el benefici i la productivitat d’aquest coneixement. Com diu Ken Robinson, les escoles maten la creativitat amb la seva forma de qualificar, esterotipar, i etiquetar-ho tot. Creixem creient que només cal mantenir aquell coneixement que ens sigui útil per viure, per alimentar-nos, per fer diners. És aquesta reducció de la dimensió de l’ésser humà la que disminueix els nostres aspectes productius, diferents, innovatius.

Tothom neix creatiu, o amb la capacitat de ser-ho. Picasso també ho va dir en el seu moment: “Neixem tots artistes; el problema és seguir sent-ho a mesura que passen els anys.”

Pensa-hi. Segurament et passes el dia treballant, i al primer al que renuncies és al teu temps lliure.

No cal llegir, no cal aprendre, no cal seguir estudiant o dibuixant. No cal seguir escoltant música i cantant, o escrivint i aprenent noves llengues. Realment no cal? T’equivoques: cal fer aquestes coses, i cal fer-les cada dia. L’aprenentatge, la curiositat, el plaer lúdic i fins hi tot, la imaginació portada a l’extrem, són factors imprescindibles de la felicitat i el pensament creatiu. No renunciis a ells, perquè estaràs renunciant a la creativitat.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback URL: http://mediatic.cat/no-renunciis-a-la-creativitat/trackback/

Deixa una resposta!

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *